Pse selfiet u ndaluan në dy vendet më të shenjta të Islamit në Arabinë Saudite…

Uncategorized

XHAKARTA – Qeveria e Arabisë Saudite i ka ndaluar pelegrinët të bëjnë foto dhe video duke përdorur çdo pajisje për çfarëdo qëllimi në dy xhamitë më të shenjta të Islamit.

Sipas raporteve, ndalimi i vendosur në Mesxhid al-Haram të Mekës, i njohur si Xhamia e Madhe e Mekës dhe Xhamia e Medinës, ose ‘Xhamia e Profetit’, u mor nga ministria e jashtme saudite më 12 nëntor, gazeta turke The Daily. Raportoi gazeta Sabah.

The Jakarta Post e Indonezisë raportoi se ndryshimi u komunikua nga Ministria e Jashtme e Arabisë Saudite përmes një note diplomatike dërguar përfaqësuesve të akredituar të vendeve të huaja në tokën e Arabisë Saudite, duke përfshirë ambasadën e Indonezisë në Riad. Ambasada e mori letrën më 15 nëntor.
Autoritetet saudite deklaruan se masa u vendos për të mbrojtur dhe ruajtur vendet e shenjta, për të parandaluar shqetësimet e adhuruesve dhe për të siguruar qetësinë gjatë kryerjes së akteve të adhurimit.

Vitet e fundit, shumë pelegrinë në të dy vendet e shenjta kanë postuar fotografi në Instagram dhe Facebook, duke filluar nga pozimi para Qabesë, tek marrja e selfieve në katin e sipërm të Xhamisë së Madhe deri tek qëndrimi nën tendat e ngjashme me ombrellën në xhaminë Nabawi.

Madje disa kanë pozuar në grup, duke mbajtur në oborret e dy xhamive pankarta apo flamuj të vendeve të tyre përkatëse. Kritikët kanë thënë se “akte turistike” të tilla ia hoqën thelbin e një pelegrinazhi pasi ngritën pyetje nëse pelegrinazhi ishte thjesht një udhëtim për të bërë foto.

“Në rast të ndonjë shkeljeje të ndalimit, rojet e sigurisë janë udhëzuar të konfiskojnë fotot dhe kamerën nëse është e nevojshme”, thuhet në deklaratë, duke shtuar se ndryshimi duhet të shpërndahet tek çdo operator turistik i haxhit dhe umres në vendet e tyre përkatëse.

Shumë indonezianë kanë shprehur zhgënjimin e tyre, duke thënë se fotot dhe videot e marra në xhami janë menduar si kujtime, veçanërisht pasi vizita e vendeve mund të jetë një mundësi e vetme një herë në jetë.
Indonezianja Nadhira Adiatri kujton se fotografoi me familjen e saj përpara Qabesë në Xhaminë e Madhe Al-Haram gjatë umres (pelegramit të vogël të haxhit) në qytetin më të shenjtë të Islamit, Mekën në Arabinë Saudite, pesë vjet më parë.

“Unë pajtohem se është e bezdisshme kur njerëzit bëjnë shumë foto dhe selfie, por është për të ardhur keq nëse nuk lejohemi më të përjetësojmë bukurinë e Qabes ose kupolën lëvizëse në xhaminë Nabawi,” tha 25-vjeçari.

Në atë kohë – përpara se aplikacionet për ndarjen e imazheve në smartphone Snapchat dhe Instagram të bëheshin pjesë e jetës së përditshme – rojet e sigurisë në xhami ishin tashmë armiqësore ndaj njerëzve që bënin foto në kompleksin e shenjtë, tha ajo.

“Unë bëra vetëm disa foto duke përdorur kamerën time të smartfonit për të kapur momente të paharrueshme, por e bëra atë në heshtje për të shmangur shqetësimin e të tjerëve dhe vetëm kur rojet nuk ishin pranë,” tha Nadhira, tani një shtëpiake, të premten (25 nëntor).

Nur Hikmat, 27 vjeç, i cili planifikon të shkojë në umre vitin e ardhshëm, tha se në vend që të zbatojnë ndalimin në të gjithë kompleksin, autoritetet saudite duhet të përcaktojnë zona specifike për të ndaluar fotografimin.

Një tjetër indonezian i cili kohët e fundit u kthye nga Meka, tha për Jakarta Post se kishte vënë re se ndalimi ishte zbatuar tashmë në Xhaminë e Madhe, por se zbatimi nuk ishte ende i rreptë.

Drejtoria e Përgjithshme e Haxhit dhe Umres në Ministrinë e Çështjeve Fetare të Indonezisë ka thënë se do të bashkëpunojë menjëherë me shoqatat e operatorëve të udhëtimit umra dhe Grupin e Këshillimit të Pelegrinazhit të Haxhit për të shpërndarë informacion në lidhje me ndalimin tek pelegrinët shpresëdhënës gjatë përgatitjeve të tyre për pelegrinazhin, sipas një zëdhënësi.

Sidoqoftë, Bordi i Fondit të Pelegrinëve të Malajzisë (Tabung Haji) tha se nuk ishte ende i informuar për ndalimin dhe do t’i këshillonte pelegrinët e Haxhit sapo të merrte një fjalë zyrtare nga qeveria e Arabisë Saudite për këtë çështje.

Kryetari i Tabung Haji, Abdul Azeez Abdul Rahim tha se nëse konfirmohet, malajzianët që kryejnë haxhin dhe umren do të këshillohen që t’i përmbahen rreptësisht rregullit.

Ai shtoi se Tabung Haji do të lëshojë një deklaratë zyrtare për këtë çështje sapo të njoftohet nga qeveria e Arabisë Saudite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *